La capatul drumului catre tine...ma vei gasi pe mine !

Bine ati venit !

Cuvinte-cheie

Ultimele subiecte

» Jurnal thats_life ( eddy)
Lun Dec 15, 2014 1:35 am Scris de thats_life

» Suntem in aceeasi barca !
Vin Dec 12, 2014 7:03 pm Scris de thats_life

» Despre Biblie !
Mar Dec 02, 2014 11:55 am Scris de thats_life

» Omul in afara trupului
Lun Aug 11, 2014 11:47 am Scris de thats_life

» Egoismul !
Lun Iun 30, 2014 9:13 am Scris de thats_life

» BINELE SI RAUL SUNT EVALUATE DE ACTIUNILE INDIVIDULUI FATA DE SOCIETATE
Sam Apr 12, 2014 11:20 am Scris de thats_life

» Despre iubire !
Mar Feb 25, 2014 10:36 pm Scris de thats_life

» O singura inima,o singura minte.
Mar Feb 04, 2014 8:08 pm Scris de thats_life

» Echilibru : Lumea materiala- Lumea spirituala
Lun Ian 20, 2014 7:43 pm Scris de thats_life

Parteneri

forum gratuitConectare

Mi-am uitat parola


  Experimentul inchisorii Stanford

  Distribuiţi
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Experimentul inchisorii Stanford

  Mesaj Scris de thats_life la data de Mier Oct 17, 2012 9:29 am

  Experimentul a fost realizat de o echipa de cercetatori condusa de profesorul de psihologie Philip Zimbardo de la Universitatea Stanford. Douăzeci şi patru de elevi au fost selectaţi din 75 pentru a juca rolul deţinuţilor şi de a trăi într-o închisoare jalnica în subsolul cladirii de psihologie Stanford “…. La 12 studenţi am cerut să joace rolul deţinuţilor, 12 elevi au fost selectati pentru a juca rolul poliţiştilor.
  “Participanţii s-au adaptat bine la rolurile lor, chiar dincolo de ceea ce Zimbardo însuşi s-a aşteptat, conducand “ofiţerii ” sa afişeze măsuri autoritare şi în cele din urmă să supună unii prizonieri la tortură. La rândul lor, multi dintre prizonieri au dezvoltat atitudinea pasivă şi au acceptat abuzul fizic, şi, la cererea poliţiştilor, cu usurinta au aplicat pedeapsa altor deţinuţi care au încercat să oprească acest lucru.

  Experimentul l-a afectat chiar şi pe Zimbardo însuşi, care, în calitatea sa de “Administrator al închisorii,” a pierdut din vedere rolul său ca psiholog şi a permis ca abuzul sa continue ca şi cum ar fi fost o închisoare adevărată. Cinci dintre prizonieri au fost destul de deranjati de proces, iesind din experiment mai devreme, iar întregul experiment a fost oprit brusc după numai şase zile… în loc de paisprezece zile programate initial. ”


  Concluzie: Cele mai multe dintre relele din lume nu se întâmplă din cauza motivaţiei rele, ci pentru că unuia i se spune: “. Fii parte din echipa noastra, fa la fel ca toţi ceilalţi .” Atunci, o persoană simte că ea însaşi nu este responsabila, ci acesta este rolul său, i s-a spus aşa şi astfel isi permite să facă lucruri pe care nu le-ar fi făcut în condiţii normale.


  Două luni după experiment, unul dintre gardieni a spus că într-adevăr nu putea să creadă că el a fost capabil de astfel de comportament. El a fost şocat că a devenit o astfel de persoană, şi când a facut asta, n-a simţit nici remuşcări, nici vinovăţie. Abia mai tarziu, cand a inceput sa se gandeasca la acest lucru, si-a dat seama că a fost o parte din el pe care nu a observat-o inainte.


  Chiar şi atunci când unui deţinut i-a fost data o şansă de a ieşi din închisoare şi i s-a explicat că experimentul s-a terminat, el a fost atât de profund cufundat în rolul său, incat nu a putut accepta acest lucru. El s-a îngrijorat mai mult despre reputaţia lui în închisoare, dorind să se întoarcă şi să dovedească altor deţinuţi că nu a fost un trădător.

   Acum este: Mier Ian 16, 2019 6:03 pm