La capatul drumului catre tine...ma vei gasi pe mine !

Bine ati venit !

Cuvinte-cheie

Ultimele subiecte

» Jurnal thats_life ( eddy)
Lun Dec 15, 2014 1:35 am Scris de thats_life

» Suntem in aceeasi barca !
Vin Dec 12, 2014 7:03 pm Scris de thats_life

» Despre Biblie !
Mar Dec 02, 2014 11:55 am Scris de thats_life

» Omul in afara trupului
Lun Aug 11, 2014 11:47 am Scris de thats_life

» Egoismul !
Lun Iun 30, 2014 9:13 am Scris de thats_life

» BINELE SI RAUL SUNT EVALUATE DE ACTIUNILE INDIVIDULUI FATA DE SOCIETATE
Sam Apr 12, 2014 11:20 am Scris de thats_life

» Despre iubire !
Mar Feb 25, 2014 10:36 pm Scris de thats_life

» O singura inima,o singura minte.
Mar Feb 04, 2014 8:08 pm Scris de thats_life

» Echilibru : Lumea materiala- Lumea spirituala
Lun Ian 20, 2014 7:43 pm Scris de thats_life

Parteneri

forum gratuitConectare

Mi-am uitat parola


  Evreii ! ! !

  Distribuiţi
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Joi Sept 13, 2012 11:42 pm

  Evreu (învechit: israelit) este un termen care denumește, în limba română, adepții religiei iudaice sau mozaice și urmașii lor neconvertiți la alte religii. Evreii sunt populație majoritară în Statul Israel.  Din punct de vedere etnic, evreii se consideră descendenți ai neamului format pe teritoriul Palestinei antice, care, potrivit Bibliei, îi are printre strămoși pe patriarhul biblic Iacob, numit și Israel, fiul lui Isac, dar și fiii altor popoare care s-au convertit la iudaism și s-au alipit de poporul evreu. Etnia evreiască îi include astăzi atât pe „evreii practicanți”, cei care respectă legile biblice și rabinice, cunoscute ca mițvot, cât și pe evreii ne-practicanți sau practicanți în parte ai cultului, pe evreii agnostici și atei, dar care se consideră evrei în sensul cultural sau național, fiind numiți „evrei laici”. Evreii laici reprezintă în prezent majoritatea poporului evreu.  Etimologie  Cuvântul evreu(există în limba română și varianta azi arhaică „ovrei”) provine din limba ebraică. Cuvântul ebraic עברי (ivrí) este înrudit cu verbul עבר „a trece”[1]. Mitologia evreiască leagă acest nume de Eber (ebr. 'Ever), un strămoș al lui Avraam (Abraham, ebr. Avraham), urmaș al lui Sem (ebr. Șem) sau de faptul că vechii evrei au venit în Canaan „de dincolo (ever) de râu” (Iordan sau poate Eufrat).


  Denumirea veche israelit (în varianta de pronunțare slavă și germană -„izraelit”) provine din etnonimul ebraic, בני ישראל, „fiii lui Israel”, unde Israel are semnificația de „a luptat cu Dumnezeu” (aluzie la lupta lui Iacob cu îngerul) sau poate „Luptătorul lui Dumnezeu”.


  Variantele etnonimice românești vechi ori regionale, devenite azi mai mult peiorative, bazate pe rădăcina slavizată jid- și sufixate cu -ov (jidov) și -an (jidan) provin din numele propriu ebraic devenit etnonim, יהודה, Iehuda (Mulțumire lui Iahu, sau Iahve, adică lui Dumnezeu) ( יְהוּדִי ‎, iehudí fiind cuvântul cu care evreii se denumesc pe ei înșiși în ebraică). (Variantele din urmă „jidov” și mai ales „jidan” au ajuns să fie preferate în trecut de literatura de propagandă antisemită în limba română). Nume asemănătoare, dar fără conotație peiorativă, s-au păstrat în numeroase limbi - polonă (Żyd), maghiară (zsidó), germană (Jude), engleză (Jew), franceză (Juif sau juif), spaniolă (judio), ladino (djudio), arabă (yahud) sau idiș (Id sau Yid).


  Varianta iudeu (astăzi preponderentă în limbaj liturgic creștin și în textele despre evreii antici) are aceeași origine, dar a intrat în limba română prin intermediul latinei și elinei.


  Denumirea „evreu” care a intrat în uz în limba română modernă e asemănătoare cu denumirea folosită astăzi în limbile italiană (ebreo), rusă (yevrey), sârbă, bulgară și greacă (evréos).


  Denumirea „israelian” desemnează pe cetățenii statului evreiesc modern Israel, majoritatea evrei, dar și de alte naționalități minoritare - arabi, cerkezi, armeni etc
  Originea poporului evreu


  Un fragment din anul 1213 î.e.c. din Egipt cu menționarea poporului evreu


  Poporul evreu[2] este originar din Orientul Apropiat, îndeosebi din regiunea numită în antichitate Țara lui Israel. Poporul evreu e numit în limba ebraică עם ישראל, „poporul (lui) Israel”, cu atestări archeologice[3] din perioade antice (cea mai veche a fost găsită în Egipt și e datată în jurul anului 1213 î.e.c.)[4].


  În Scrisorile de la Amarna este amintit un popor cu numele de habiru/apiru. Există teorii care, pe baza unor date și a similitudinii etnonimice, consideră că evreii preistorici și antici ar fi fost identici cu acesta sau poate unul dintre triburile poporului habiru[5]. Termenul „apiru” se referă la făcătorii de fărădelegi care existau la marginea societății, la relativ adăpost față de autoritățile politice.[6]


  Potrivit tradiției sale, poporul evreu ar avea la bază 12 triburi, cu legături de familie din antichitate, cu aceeași limbă și religie. Străinii convertiți în trecut la religia evreilor, religia mozaică, s-au asimilat. Religia mozaică sau iudaică, așa cum s-a cristalizat ea după distrugerea celui de-al doilea Templu, nu a practicat misionariatul printre alte popoare și grupuri confesionale[7]. În istoria evreilor sunt câteva perioade în care populații au fost asimilate ca urmare a adoptării religiei iudaice. Prima a fost iudaizarea amoriților[8], un popor canaanit, care era înrudit cu evreii. Familia regală a țării Adiabene (ce coincidea în mare parte cu Asiria de altădată și cu o parte din Kurdistanul de astăzi) s-a convertit la iudaism în prima jumătate a secolului I, și, împreună cu ea, s-au convertit și o parte din supușii ei . Noii evrei din Adiabene i-au ajutat pe evreii din Iudeea în timpul războaielor cu romanii, iar membrii familiei regale amintite au fost înmormântați la Ierusalim[9].  În diaspora, evreii și-au păstrat tradițiile, limba și religia. Cultul religios s-a dezvoltat cuprinzând și tradiții care nu făcuseră parte din ritualul religios din epoci mai vechi. Ritualul religios a păstrat și limba ebraică, (asociată cu sora ei, limba arameică, ce devenise în vremea perșilor ahemenizi „lingua franca” a Orientului Apropiat), utilizată mereu ca limbă a cultului, chiar și în lungile perioade istorice în care în viața de zi cu zi limba uzuală era alta. Din limba ebraică provin un număr de împrumuturi lexicale în alte limbi, cuvinte și expresii mai ales religioase (ex. sâmbătă, mană, aleluia, amin, jubileu, heruvim, serafim, serafic, osana etc.). La aceasta au contribuit prezența comunităților evreiești în diaspora, dar mai ales răspândirea creștinismului și scrierilor sale sacre, Vechiul si Noul Testament (comunitățile creștine primordiale au fost evreiești).
  Religia iudaică, în forma ei ortodoxă, asemănător cu alte culte religioase - creștine, musulmane etc., nu permite căsătorii cu practicanții altor culte, decât prin convertirea partenerilor de cuplu - în cazul acesta, la iudaism. Din cauza căsătoriilor în interiorul comunității, ca și în cazul altor etnii și obști religioase, în colectivitățile evreiești au apărut uneori și unele boli ereditare foarte rare care se manifestă aproape numai la evrei și care au fost mai bine depistate și studiate datorită contribuției medicilor si cercetătorilor evrei[10] Evreii căsătoriți cu străini erau în trecut excluși din comunitate și s-au asimilat în sânul altor popoare. Deoarece statutul social-politic al evreilor diasporei a fost timp de secole inferior (de exemplu, în România, până după Primul Război Mondial, li s-a refuzat cetățenia română) statutului băștinașilor, numărul străinilor cooptați în comunitățile evreiești, prin convertire religioasă, a fost în multe perioade neglijabil.


  Hazarii  Războinic hazar (ori avar), cu un captiv. Desen după un bazorelief de pe un vas de aur din Tezaurul de la Sânnicolaul Mare.[11]
  Istoricul evreu român Meyer Abraham Halevy reamintește că familia regală, aristocrația și o parte din poporul hazar s-au convertit la iudaism la mijlocul secolului al VIII-lea. În hanatul Hazaria trăiau evrei imigrați din Persia și din Imperiul Bizantin unde au fost persecutați în secolele VI-X (în 632 iudaismul a fost interzis și în 720 s-a încercat o botezare forțată a evreilor). Nu există date istorice cu privire la numărul aproximativ de evrei imigrați și convertiți. În preajma strămutării triburilor ungare în Pannonia, li s-au alăturat trei triburi hazare, supranumite kavari (pe grecește kavaroi; potrivit cronicii De administrando imperii de Constantin VII Porfirogenetul și altor izvoare). Decenii mai târziu, în timpul domniei ducelui Tokșun (Taksony) (mijlocul sec. X), pe teritoriul noii Ungarii au fost admise alte grupuri de hazari. Kavarii se presupune că erau de confesiune mozaică, însă probabil neobservantă a Talmudului. Potrivit izvoarelor, plecarea lor din est a fost o consecință a unei revolte (eșuate) față de han. În noua patrie, Pannonia, kavarii au fost asimilați curând de populația maghiarofonă și au fost creștinați. Hazarii care și-au păstrat religia mozaică au fost asimilați de comunitățile evreiești din Europa de est. Cercetări genetice moderne susțin că populația evreiască așkenază are de asemeni o oarecare ascendență turcică. În baza acestor studii a fost avansată ipoteza că hazarii (al căror idiom probabil era o variantă veche a limbii ciuvașe din familia de limbi turcice) ar fi reprezentat circa 11%-12% din străbunii evreilor așkenazi.
  Originea genetică
  În baza unor cercetări genetice făcute în scop medical în California, s-a tras concluzia că femeile din sânul populației așkenaze sunt predispuse a se îmbolnăvi de cancer la sân într-un procentaj de 8,3% în comparație cu procentajul de 2,2% privind incidența aceleiași maladii la femeile celorlalte subgrupuri ale rasei albe. La femeile de limbă spaniolă, procentajul stabilit este de 3,5%, dar s-a avansat ipoteza că, poate, un număr important de indivizi din acest mare grup lingvistic american ar fi avut strămoși înrudiți cu evreii sau chiar de origine evreiască


  Istoria antică


  Punctul de vedere neutru al acestui articol sau al acestei secțiuni este disputat.  Istoria evreilor, din perioada antică, e descrisă în Biblia evreiască și cunoscută prin ea în toată lumea. Descoperiri arheologice au întărit diverse date care apar în Biblie, dar perioada mai veche, a primului Templu, nu are încă destule dovezi arheologice și sunt istorici care cred că o parte din narațiunea istorică biblică, ar avea mai mult un caracter mitologic.
  De exemplu, istoricii consideră că exodul evreilor din Egipt este un eveniment mitologic.Peter Enns, un cercetător evanghelic, profesor la Seminarul Teologic Westminster, deși crede că Biblia este infailibilă, recunoaște următoarele: pentru poziția că relatarea biblică a Exodului s-ar fi petrecut în mod real nu există dovezi, iar pentru poziția că relatarea ar putea fi plauzibilă (nu dovedită) există cărțile unora ca Hoffmeier și Kitchen. Pentru poziția că evreii au provenit din populația canaanită există dovezi copleșitoare, ceea ce „elimină posibilitatea exodului din Egipt sau a unui pelerinaj de patruzeci de ani prin deșert”, conform lui William Dever.Consensul modern al istoricilor este că nu a existat vreun exod de proporțiile descrise în Biblie și că relatarea trebuie privită ca teologie și nu ca istorie, teologie care ilustrează cum Dumnezeul lui Israel a acționat pentru a-și salva și întări propriul popor.
  Într-un documentar al BBC dr. Francesca Stavrakopoulou, lector principal la Universitatea din Exeter, specializată în studii biblice ebraice declara: „Biblia nu era o sursă de încredere, ea nu ne spune adevărul despre acești oameni din antichitate [evreii — n.n.].”[20] Întrebat în același documentar dacă evreii au fost monoteiști, lucru care i-ar fi distins față de religia canaanită, prof. dr. Herbert Niehr de la Universitatea din Tübingen declara că evreii au fost politeiști din sec. al X-lea î.e.n. până cel puțin în 586, după care lucrurile au început să se schimbe foarte lent, evreii fiind covârșitor monoteiști începând cu perioada Macabeilor (secolul al II-lea î.e.n.)
  Regatul evreu unit
  După tradiția evreiască 12 triburi de evrei, formate din descendenții celor 12 fii ai lui Israel (tribul lui Iosif s-a divizat în două triburi, după fiii lui, Menașe și Efraim), au cucerit Țara Israel, au colonizat-o și, după o perioadă în care nu aveau o conducere centrală, au format un regat condus de regele Șaul. Lui Șaul i-a urmat regele David. Acesta a cucerit orașul Salem (în ebraică Șalem), căruia i-a fost schimbat numele în Ierusalim și care a devenit capitala evreilor. Fiul lui David, Solomon, a construit la Ierusalim Templul, care urma să fie unic în religia evreilor. Pe Muntele Templului unde, după tradiția evreiască și tradiția creștină, a fost Templul evreilor, în perioada Bizantină a fost clădită o biserică. Când musulmani au cucerit teritoriile, ei au distrus biserica și au clădit o mare moschee, Cupola Stâncii, care e socotită sfântă și ei nu permit cercetări arheologice. Unii istorici presupun că din această cauză nu a fost găsită nicio urmă a Templului lui Solomon, dar sunt arheologi care cred că acest templu nu ar fi existat în mod real.
  Iehuda și Israel  După moartea lui Solomon, statul a fost împărțit în două regate, Iudeea (Iehuda, Iuda) și Israel.
  În anul 733 î.e.c. Teglath-Phalasar III (Tiglat Pileser sau Tukulti-apil-Ešarra), regele Asiriei a cucerit Regatul Israel, l-a distrus și a exilat o mare parte din populația evreiască. În anul 586 î.e.c. Iudeea a avut aceeași soartă și, după cucerirea Ierusalimului, regele Babilonului, Nabucodonosor (sau în ebraică Nevuhadnețar) a exilat o mare parte din populația evreiască. După aceste exiluri de masă evreii surghiuniți au continuat să-și păstreze religia și să aștepte venirea unor timpuri prielnice pentru revenirea în patrie, unde să reconstruiască Ierusalimul și Templul. Contribuții recente la istoria Levantului antic pun la îndoială realitatea exilului babilonian și/sau acuratețea relatării biblice asupra acestuia
  Întoarcerea evreilor din exil
  În 539 î.e.c., împăratul persan Cirus a cucerit Babilonul și a dat permis tuturor popoarelor deportate să se întoarcă în țările lor și să-și refacă templele distruse. Mulți evrei s-au întors în Israel și au refăcut Ierusalimul și Templul. Repatrierea evreilor s-a petrecut în patru etape, ultima în jurul anului 445 î.e.c
  Regatul Hașmoneilor
  În 167 î.e.c., evreii s-au răsculat împotriva stăpânirii greco-siriene, care încerca să reprime religia evreiască și să-i oblige pe enoriași să aducă în templul lor ofrande și pentru zeitățile grecilor. Revolta a fost inițiată și condusă de familia preotului evreu Matitiahu HaHașmonai. Fiii lui, luptători viteji porecliți macabei (Makabim), au condus evreii la victorie și independență, iar unul dintre ei, Șimon, a fondat noul regat evreiesc, neacceptând însă titlul de rege. Șimon a fost mare preot și întâi-stătător pe plan politic, dar urmașii lui s-au intitulat regi. Regatul hasmoneilor a legat o alianță cu Imperiul Roman și, treptat, romanii și-au mărit influența și după debarcarea în țară a legiunilor lui Pompei în anul 63 î.e.c. au transformat în cele din urmă regatul într-o țară vasală. O perioada semnificativa în istoria tarii și a poporului a fost domnia aliatului Romei, regele Irod cel Mare, care a construit, între alte multe construcții, și o versiune mai impunătoare a Templului din Ierusalim. După moartea sa, începând din anul 6 e.c. țara a fost guvernată de prefecți romani, în paralel cu regi locali. În anul 41 înca a mai fost încoronat un rege evreu, Herodes Agrippa I (Irod Agrippa I), loial romanilor, dar după moartea sa în anul 44, guvernarea țării a trecut în mâinile unui procurator roman.


  Primul război evreo-roman  Detalii pe Arcul lui Titus. Sclavi evrei duc tezaurul jefuit de romani din Templul de la Ierusalim
  În anul 66 a izbucnit o mare revoltă evreiască, numită și Primul război evreo-roman. Luptele între evrei și romani au continuat șapte ani și s-au terminat cu victoria zdrobitoare a romanilor. Romanii au distrus zeci de orașe evreiești, între care Ierusalimul cu Templul, sute de mii de evrei au murit în lupte sau au fost trimiși la Roma în sclavie.
  Al doilea război evreo-roman  În anul 132 a izbucnit Revolta lui Bar Kohba, denumită uneori și al doilea război evreo-roman (dacă nu se ia în calcul războiul Kitos) sau al treilea război evreo-roman. Revolta evreilor a reușit la început și timp de trei ani evreii au menținut, în condiții vitrege, o structură politică independentă. Consecințele înfrângerii au fost în cele din urmă foarte grele pentru ei. Ierusalimul, interzis accesului evreilor, s-a transformat pentru un timp în Aelia Capitolina, fiind numit astfel în onoarea împăratului roman Aelius Hadrianus
  Diaspora evreilor  Nu toți evreii exilați de Tiglat Pileser și de Nabucodonosor s-au întors în Israel după edictul de eliberare dat de împăratul Cirus, o parte din ei au rămas pe meleagurile pe care fuseseră exilați. Pe această cale s-au format comunități evreiești în multe locuri, unde majoritatea evreilor și-a păstrat religia. Evreii emigrați îndeosebi în provincii ale Imperiului Roman au fondat de asemeni comunități, aflate în legătură cu rudele rămase în Israel. Când își puteau permite, plecau în pelerinaj la Ierusalim
  .


  Prizonierii evrei luați în robie în primul război evreo-roman au ajuns în diverse locuri pe cuprinsul imperiului roman și au fondat comunități evreiești, cum a fost cazul romanioților din peninsula Balcanică. Titus Flavius Iosephus, istoriograf evreu încetățenit la Roma, a scris despre 97.000 de sclavi evrei aduși în peninsula Italică. Cercetări genetice recente indică proveniența unei majorități a evreilor așkenazi din comunitatea evreiască a Romei antice.


  Din peninsula Italică, evreii s-au răspândit în zonele centrale și apusene ale Europei. După creștinarea europenilor, capii bisericilor au inițiat persecuții și prigoane împotriva evreilor, intenționând să-i constrângă pe această cale să accepte botezul. Participanții la diverse cruciade s-au dedat la masacre prin comunități evreiești aflate în calea cruciaților spre Ierusalim. Monarhi creștini cu intenția de a-și însuși averile evreilor i-au expulzat pe aceștia din țările în care comunitățile evreiești ființaseră timp de secole. Astfel, din cauza valurilor de expulzare, mare parte din evreimea vest-europeană a ajuns în Europa de est, unde în unele perioade s-a bucurat de un regim mai tolerant. Numeroși evrei est-europeni poartă nume de familie care păstrează amintirea unor locuri din Spania, Italia, Franța, Germania etc., de unde strămoșii lor au fost alungați în evul mediu (Alcalay, Gaster, Benveniste, Perez, Luria; Rappaport/Rappoport; Șapiro/Șapira, (H)Alper(i)n/Alperowitz/Galperin, Ginsburg/Ginzburg, Ul(l)mann, Warburg, Hildesheimer ș.m.a.).
  Limbile evreilor în diaspora
  În comunitățile din diaspora, evreii au adoptat limbile locale, iar în sinagogă si școlile religioase se foloseau de limba ebraică și pe plan secundar de limba semită înrudită aramaica. Cu timpul, evreii și-au dezvoltat limbi particulare derivate din unele limbi locale și au inclus o parte de lexic și locuțiuni din ebraică. Limba idiș este germana sudică medievală (foarte apropiată de dialectele bavarez și șvab), cu o parte de vocabular de origine ebraică, slavă și cu elemente romanice. Limba ladino este un dialect spaniol-ebraic bazat pe castiliana medievală. Iavanica vorbită în trecut de evreii romanioți era bazată pe greacă și ebraică. Alte limbi cu caracter mixt similar au apărut în Maroc, Kurdistan, Georgia etc. Multe sunt pe cale de dispariție din cauză că le dispar vorbitorii nativi.
  Cultura evreiască în diaspora
  Deși erau împrăștiați și răspândiți printre alte popoare, evreii au reușit să-și dezvolte în continuare cultura proprie. Filosofii, teologii, poeții, scriitorii și alți creatori evrei din diaspora s-au folosit de limba ebraică, de limbile popoarelor majoritare lângă care au trăit și uneori (în muzică, literatură, publicistică) și de limbile evreiești locale (idiș, ladino etc.), cu diferențe de la o epocă la alta. Filosofi evrei ca Saadia Gaon, Moise Maimonide, Joseph Albo, Isaac Abravanel, Nachman Krochmal, Baruch Spinoza, Moses Mendelssohn, Martin Buber, Emmanuel Levinas și alții au fost influenți în cultura și societatea evreiască și în general.
  În Evul Mediu, poeți evrei, ca Solomon ibn Gabirol, Yehuda Halevi, Immanuel Romano, Yehuda Alharizi, Moșe ibn Ezra, Avraham ibn Ezra au scris poezii în limba ebraică, în care își exprimau și dorul de Ierusalim și meleagurile patriei îndepărtate. În continuare au apărut poeți ebraici ca Moșe Haim Luzzatto, Naphtali Herz Weisel, Meir Halevi Letteris, Jehuda Leib Gordon și alții. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, când s-a revenit la folosirea zilnică a limbii ebraice, în special printre sioniștii emigrați în Palestina sau care se pregăteau să emigreze, a crescut numărul poeților, prozatorilor și filosofilor care scriau în limba ebraică.  În limba idiș, a evreilor din Europa și din America de Nord, s-au exprimat sute de poeți, dramaturgi și scriitori evrei — de la Mendele Mocher Sforim, Abraham Goldfaden, Sholem Aleichem (sau Șalom Alehem), Isaac Leib Peretz, Sholem Asch până la Itzik Manger, Isaac Bashevis Singer și Israel Joshua Singer. Unii dintre acești autori au scris în ambele limbi, idiș și ebraică.
  În limba ladino au fost create multe cântece religioase, de dragoste, proverbe și zicători, rugăciuni și basme, s-au publicat și unele cărți cu caracter enciclopedic sau de literatură romanțată.
  În țări cu obști evreiești numeroase s-a dezvoltat de asemeni ziaristica evreiască, în special în limbile idiș, ebraică și ladino, dar și în limbile locale. În București au apărut circa 170 de periodice evreiești, în diferite limbi  Războiul limbilor
  În Țara Israel (Palestina), în anul 1904, sub dominația otomană, existau 26 școli evreiești, dar numai șase dintre ele cu limba de predare ebraică. Limbile folosite erau idișul, ladino, araba, germana și franceza. Ebraica era folosită numai ca limbă de ritual și era învățată ca atare în școlile religioase tradiționale, împreună cu aramaica talmudică. Noii imigranți sioniști au reluat limba ebraică pentru uzul cotidian, dar nu toți evreii din Palestina erau sioniști. În 1908, o societate sionistă de binefacere din Germania, a hotărât să înființeze la Haifa Școala tehnică superioară (Institutul politehnic), dar cu limba de predare germană. Din acest motiv s-a ivit o mare polemică între evreii locali, dispută la care au luat parte și asociații și societăți evreiești din întreaga lume. Societatea fondatoare a fost blamată, iar filantropii au hotărât la un moment dat să nu mai sprijine inițiativa. Disputa a fost supranumită „războiul limbilor” și s-a terminat în 1914, când societatea inițiatoare a revenit asupra primei decizii și a acceptat limba de predare ebraică. Ulterior, treptat, aproape toate școlile evreiești au adoptat ebraica.


  Cine este evreu?  Întrucât statutul de evreu este recunoscut atât enoriașilor de confesiune mozaică, cât și descendenților din părinți evrei, chiar dacă sunt atei sau agnostici, răspunsul la întrebarea „cine este evreu?” este adesea dificil de dat. Astfel, evreii karaiți recunosc numai pe descendenții pe linie paternă, evreii ortodocși numai pe linie maternă, evreii reformați recunosc ca evrei pe copiii oricărui părinte, mamă sau tată. În țările unde numele de familie este cel al tatălui și unde copiii purtau un nume de familie evreiesc după tată, ei erau considerați evrei de către ne-evrei și uneori, de către autoritățile statale, chiar dacă după legea religioasă (Halaha) rabinii ortodocși nu îi recunoșteau ca evrei veritabili. Există desigur și evrei convertiți la alte religii. În trecut, evreii convertiți nu mai erau recunoscuți ca evrei, dar în epoca modernă se caută și câteodată se găsesc căi de conviețuire sub același titlu etnic.
  Samariteni  După exilul populației evreiești din țara lor în anul 586 î.Hr., un număr de evrei au rămas în Țara Israel, îndeosebi populația rurală. Lângă aceștia au fost colonizate diverse populații aduse de babilonieni; membri ai acestor popoare s-au amestecat cu evreii rămași pe pământul lor. Samaritenii au fost o asemenea populație cu caracter mixt. Reveniți din exil, evreii au început să reclădească Ierusalimul și Templul. Samaritenii s-au oferit să ajute la reconstrucție, dar evreii reîntorși din exil au refuzat ajutorul sub motiv că nu puteau fi primiți din cauza căsătoriilor cu cei de alte origini etnice. După ce au fost respinși, samaritenii și-au clădit templu propriu pe muntele Grizim, lângă centrul lor, orașul antic Samaria. Samaritenii moderni, în prezent o comunitate minusculă - câteva sute de persoane- se consideră evrei, dar nu sunt recunoscuți ca atare de către autoritățile rabinice ortodoxe din Israel.  Israeliții noi - Novus Israel - (Creștinii)
  Primii creștini s-au ridicat din rândurile populației evreiești din Palestina (Țara Israelului), care includea și etnii semite locale asimilate de evrei. Răspândirea creștinismului printre eleni, romani și alte popoare până atunci politeiste a determinat adâncirea disensiunilor grave dintre evreii care continuau ritul iudaic tradițional și discipolii lui Iisus, care se considerau la început evrei, ba chiar ca cei mai autentici. Noua credință, misionară, cu mesaj mesianic particular și făcând numeroase reforme, unele adaptate la obiceiurile altor popoare - de pildă renunțarea la circumcizie și la restricțiile alimentare rituale iudaice (la interzicerea consumului cărnii de porc) etc. - s-a răspândit pe o scară largă în Imperiul Roman și în afara lui. Conflictul dintre cele două comunități, evreii tradiționali, inițial majoritari în Palestina, dar deveniți minoritari în Imperiul Roman, și „noii israeliți”, creștinii, s-a ascuțit și mai mult, atât din motive de identitate etnică cât și statală. Evreii tradiționali, în prima fază a propagării noii religii în Palestina, împreună cu autoritățile locale romane, i-au prigonit pe cei care erau judecați drept impostori, eretici și provocatori de dezordine.


  Adepții evrei ai creștinismului și cu atât mai mult prozeliții creștini de alte etnii nu mai acordau însemnătate existenței statale și tradiției etnice particulare evreiești (iudaice) și s-au atașat tot mai mult de caracterul universal al noii religii, devenită în câteva secole credința dominantă a populației greco-romane și în cele din urmă a întregului imperiu roman. Aceste evenimente au fost printre primele motive ale ostilității Bisericii în ascensiunea ei, față de evreii rămași, în minoritate, la cultul mozaic tradițional. Purtătoare a statutului de „israeliții autentici”, în calitatea de purtători veritabili al mesajului profeților evrei, Biserica a ajuns să nege legitimitatea credinței și identității etnico-politice a poporului Israelului antic, despre care credea că ar fi în dizgrația divină. Dogma creștină considera creștinătatea drept Noul Israel.


  Schimbări în această concepție au fost adoptate în biserica catolică de către Conciliul Vatican II, care a recunoscut filiația creștinismului din "bunul măslin" al poporului evreu și credinței sale.
  Karaiți
  În secolul al VIII-lea, la Bagdad, discordia dintre discipolii Talmudului și evreii care îl respingeau a cauzat scindarea în două tabere, cei care respectau învățătura rabinilor talmudici pe de o parte și cei care nu acceptau Talmudul, karaiții, pe de altă parte. Centrele karaiților erau în Egipt și în Palestina (Eretz Israel), în special la Ierusalim. După ce cruciații au cucerit Ierusalimul și au omorât numeroși evrei, karaiții supraviețuitori s-au refugiat în Imperiul Bizantin, iar de acolo în Crimeea.
  Karaiții sunt recunoscuți ca evrei, dar în timpul celui de al doilea război mondial, când naziștii au făcut cercetări cu privire la statutul lor religios, au existat rabini care au declarat, ca să-i salveze de la moarte [necesită citare], că membrii obștii karaite nu erau evrei autentici. Totuși, unii karaiți nu au vrut să-și renege originea și au mers la moarte împreună cu restul evreilor. După război, unii ideologi comuniști s-au folosit de aceste declarații în scop propagandistic, pentru a nega existența unui popor evreu și a susține că evreii nu ar fi decât o comunitate religioasă.
  Evreii din Etiopia


  În Etiopia existau comunități evreiești din antichitate. James Bruce, care a vizitat Etiopia în anul 1770, în căutarea izvoarelor Nilului, a scris că aceste comunități evreiești se numeau Beit Israel (Casa lui Israel) încă din secolul al IV-lea, nume pe care îl purtau evreii care au refuzat creștinarea  După secolul al XV-lea, când un rege creștin a legiferat ca numai creștinii să poată fi moștenitori de terenuri, acești evrei au fost porecliți falași, termen folosit pentru indivizii neposesori de pământ, nomazii.


  Evreii falași convertiți la creștinism în secolele XIX și XX se numesc falașmura, adică „falași convertiți”.
  Negrii evrei” (sectă americană)
  O sectă în sânul populației afro-americane din Chicago și din Liberia, numită African Hebrew Israelite Nation of Jerusalem și condusă de Ben Carter, s-a auto-prezentat, în urma unei revelații divine relatate de Carter în al șaselea deceniu al secolului XX, ca fiind „adevărații evrei”. Mulți din membrii acestei secte au sosit în Israel cu viză turistică și s-au stabilit clandestin în orașul Dimona. Din cauza ideologiei lor teologice foarte diferite precum și din cauza poligamiei, acești imigranți nu sunt recunoscuți ca evrei.
  Recent însă s-au făcut demersuri vizând o mai bună integrare a lor prin conferirea statutului de rezidenți ai țării și acțiuni ale primăriei orașului Dimona pentru normalizarea condiției zonei lor de domiciliu. O parte din membrii comunității lor din Israel, care cuprinde circa două mii de persoane, s-au convertit oficial la iudaism și se asimilează în masa poporului evreu israelian.


  Convertiții
  În peninsula Iberică, în Evul Mediu, existau multe comunități evreiești. Populația evreiască a colaborat cu cuceritorii mauri și era o parte importantă din administrația locală. După izgonirea maurilor, regii creștini au impus evreilor religia creștină și evreii care n-au acceptat conversiunea au fost exilați din Spania și din Portugalia. Mulți dintre evreii exilați au primit adăpost în Imperiul Otoman și s-au răspândit prin ea - o parte au ajuns până la voievodatele române și au inițiat comunități evreiești la București și în alte orașe.


  Evreii convertiți au devenit o parte din populația locală, deși existau legi discriminatoare pentru cei care nu erau de origine creștină, cu timpul s-au asimilat și numai analize genetice moderne mai pot dovedi originea evreiască. Nu toți evreii convertiți au rămas creștini, în prima etapă mulți dintre acești convertiți continuau cultul mozaic în taină și erau vânați de Inchiziție. O parte din acești evrei clandestini au părăsit peninsula Iberică și au revenit la cultul mozaic în regiuni mai tolerante.


  Legea israeliană  Conform principiul Halahei (codul legilor religioase evreiești ortodoxe), preluat de legea votată în Kneset (Parlamentul israelian) în anul 1950, un evreu este, prin definiție, cineva care:
  s-a născut dintr-o mamă evreică (adică, ceea ce contează este linia maternă) sau,
  o persoană care s-a convertit la iudaism conform legii evreiești.


  În schimb, „Legea reîntoarcerii” acordă cetățenia israeliană oricărei persoane de origine evreiască ajunsă în Israel și nu în baza criteriilor de mai sus. Cetățenia israeliană o poate obține orice persoană cu un părinte sau un bunic evreu, precum și soțiile sau soții acestor persoane, chiar dacă nu au origine evreiască, și copiii acestor cupluri.


  Conform unei decizii a Curții Supreme a Israelului, adepții iudaismului mesianic (adică evreii deveniți creștini) nu pot avea pretenția la reîntoarcerea în Israel.[36] Conform unui amendament din 1970 la Legea Reîntoarcerii nu se pot reîntoarce evreii care și-au schimbat religia în mod voluntar,[36] dar ateii și agnosticii se pot reîntoarce, ei intrând în categoria „evrei seculari”.[36] Ascunderea convertirii pe formularele de aplicare pentru Legea reîntoarcerii constituie fraudă.
  Evreii în raport cu religia iudaică - Rituri


  Termenul de rit când se referă la evrei (în limba ebraică, minhag sg., minhaghim pl.) e paralel,dar in mică măsură, cu creștinismul, unde între altele coexistă ritul catolic, cel ortodox, riturile protestante etc. La evrei, aceste „minhaghim” (grupuri de rit) nu reprezintă diferențe teologice, spre deosebire de riturile din creștinism, ci particularități culturale sau istorice, bazate în primul rând pe o apartenență geografică comună (mai mult sau mai puțin) și mai ales pe tradiții comune în liturghie (nosah) Cele mai mari „minhaguri” sunt așkenaz și orientali ("mizrahi") - sefard. Și din punct de vedere al practicii religioase, deosebirile dintre acestea sunt mult mai mici decât cele dintre riturile creștine catolic, ortodox și protestante sau dintre riturile sunit și șiit ale musulmanilor. Ritul evreilor sefarzi și cel al evreilor orientali este foarte asemănător - amândouă fiind de obicei reunite sub denumirea de sefarzi în sens larg.


  Alte obști evreiești sunt relativ mici și au istorie si particularități deosebite: karaim (evreii caraiți); evreii etiopieni supranumiți Beta Israel și porecliți „falași” de către ceilalți etiopieni; evreii din Cochin etc. Cea mai mică și în acelaș timp străveche sectă evreiască - oficial nerecunoscută ca atare de rabinatul ortodox israelian - sunt samaritenii.


  Sinagoga mare din Baghdad  În lumea evreiască, ortodoxia (a nu se confunda cu ritul creștin numit de asemenea ortodox) se împarte în rituri, „minhaghim” - subgrupuri care se suprapun mai mult sau mai puțin zonelor de origine.


  Cele două rituri principale sunt:  așkenaziți sau "așkenazi", care provin din vestul, centrul și estul Europei și au vorbit multă vreme limba idiș. Rostirea acestor persoane în limba ebraică în uzul liturgic, mai ales în trecut și în comunitățile ultraortodoxe, precum și, în mică măsură, în limba de zi de zi în Israel are anumite particularități, fiind influențată mai ales de graiurile limbii idiș - ca în pronunțarea consoanelor ch (h) și r și uneori în intonație.  sefarzi (spanioli); grupul își are obârșia în Peninsula Iberică, iar limba uzuală i-a fost timp de secole limba ladino, supranumit iudeo-spaniola. Ebraica în rostirea lor a fost adoptată ca pronunția ebraică modernă oficială. Evreii sefarzi au fost izgoniți din Spania și Portugalia în 1492 și respectiv 1498. Au primit azil în Imperiul Otoman, inclusiv în Balcani (Bosnia, Macedonia, Bulgaria, Țara Românească etc), în Turcia și Grecia, în Palestina și Siria, în Egipt și în Maroc; de asemenea în Olanda, Anglia și America.
  Evreii „orientali” („mizrahim”) sau sefarzi în sensul larg se numesc majoritatea evreilor din nordul Africii, din Yemen, din Irak (babilonieni), din Caucaz, Iran, Buhara și din restul Asiei . Un rit asemănător au și evreii italieni și evreii greci de dinaintea venirii sefarzilor din Spania, denumiți romanioți.
  Această împărțire, deși se estompează în timp prin multitudinea de căsătorii mixte, își păstrează rezonanțele culturale și socio-economice, cu o oarecare valoare în studiile sociologice și antropologice, cuprinzând și pe evreii nepracticanți și pe cei nereligioși.
  Există și în iudaismul ortodox așkenaz o minoritate de comunități "ultra-religioase", fundamentaliste sau „habotnice” (termenul are la origine noțiunea habad, v. mai jos), al căror stil de viață este mai apropiat de cel din târgușoarele, numite ștetl în limba idiș, și din ghetourile evreiești de la sfârșitul evului mediu și începutul epocii moderne din estul și centrul Europei, opus în diverse grade influențelor modernității, educației generale etc. Ele acordă o pondere foarte mare activității de învățare a textelor sfinte, uneori - mai ales în Israel - în detrimentul tuturor celorlalte activități, și acceptă în anumite limite adoptarea inovațiilor utile din domeniul tehnicii și al regulilor politicii.
  În cadrul lor se disting: - comunitățile hasidice diverse, adunate în jurul curților unor dinastii de rabini numiți „țadikim” sau „admorim”. Cea mai cunoscută, mai activă, ceva mai deschisă față de aspirațiile naționale și față de însușirea de discipline din învățământul general, este cea numită „Habad”.


  - comunitățile mitnagdimilor sau ale evreilor așa-ziși lituanieni (litaim) opuse hasidimilor.
  evreii religioși moderni - care îmbină modernitatea (uneori și atașamentul la sionism, ca evreii național religioși din curentul „Mizrahi”) și practicarea preceptelor legii iudaice;
  evreii asa-ziși tradiționaliști, „massortim” (a nu se confunda cu iudaismul conservator, yahadut massortit), frecvenți în comunitățile evreilor israelieni originari din Orient (mizrahim),dar și între urmașii evreilor așkenazi proveniți din estul și centrul Europei, care sunt atașați tradiției ortodoxe - de exemplu frecventează sinagogile mai ales sâmbăta și de sărbători, respectă alimentația rituală, dar nu observă cu strictețe toate prescripțiile religiei (de pildă sâmbăta și de sărbători circulă cu automobilele, scriu, joacă fotbal, deschid aparatele electrice, inclusiv televizoarele etc.).
  Curentele religioase reformiste - reformat și conservator - au apărut în sec. XIX pe teritoriul Ungariei (spre exemplu, până astăzi o mare parte dintre evreii din Ungaria, Slovacia, Serbia și Transilvania aparțin ritului numit neolog) și al Germaniei (Frankfurt, Berlin, Breslau), dar predomină mai ales în America de Nord. În Israel, congregațiile reformată (iudaism progresist) sau yahadut mitkademet și conservatoare (iudaism așa-zis „tradițional”, yahadut massortit) au încă un număr foarte redus de membri și nu sunt recunoscute ca legitime de instituțiile rabinice oficiale. În schimb ele se bucură de o deplină libertate a cultului. Șef rabinatul Israelului - încă bicefal - așkenaz și sefard, care deține monopolul în domeniul convertirii la iudaism, al stării civile - căsătoriei și divorțului - și în domeniul rânduielilor de înmormântare religioasă pentru evreii din Israel, precum majoritatea absolută a evreilor israelieni practicanți - aparțin curentului ortodox. In ultimii ani există tendința crescândă spre unirea forurilor oficiale rabinice așkenaz și sefard într-unul singur. Astfel, la Tel Aviv s-au suprimat funcțiile de șef rabin sefard și așkenaz al orașului și a fost ales în prezent un singur șef rabin din rândurile clericilor din ambele rituri.  Chiar dacă după tradiția familiei mulți evrei se consideră ca aparținând la ritul ortodox, conservator sau reformat, majoritatea acestora sunt „nepracticanți” sau laici, asemănător cu majoritatea populației din multe țări occidentale. Unii din ei pot fi atei sau agnostici.
  Există și o mișcare continuă de trecere a unui număr de evrei din categoria celor practicanți stricți ai religiei spre cea a populației laice - proces numit uneori, în traducere aproximativă "întoarcere la întrebări".


  (Hazará bișeelá חזרה בשאלה ). Această denumire este de fapt o replică la termenul procesului invers de "întoarcere la răspuns" sau "la pocăință" (Hazará bitșuvá חזרה בתשובה) prin care numeroși evrei laici, nepracticanți, sau tradiționaliști se întorc la practica ortodoxă strictă a religiei, uneori și sub imboldul unor activități misionare în sânul poporului evreu ale unor predicatori carismatici așkenazi sau sefarzi-orientali sau ale hasidimilor Habad sau Breslav.


  Grupuri mici de evrei, mai ales în rândurile tineretului, se alătură unor curente sectare mai recente, ca Institutele de Kabala, unor secte de inspirație New Age, cu influențe budiste sau hinduiste - ale unor guru originari din India sau locali, de asemenea filialelor locale ale Bisericii scientologice (la evrei -numite "centre scientologice") etc.
  De asemenea în ultimul timp există în rândurile evreilor laici un trend al creșterii interesului pentru studiul moștenirii spirituale iudaice, de la Biblie și până la literatura și filosofia evreiască modernă, în cadrul unor cercuri sau comunități ale așa numitului iudaism laic sau iudaism umanist. Un precedent în trecut al acestui curent l-au reprezentat încercările din unele kibuțim socialiste sau social-democrate, de adaptare a ceremoniilor religioase, ca de pildă ale celor de sâmbătă sau de sărbători, la particularitățile noului stil de viață laic și de reflectare a istoriei și ideologiilor recente în textele rituale folosite. (de pildă adaptarea textelor din așa numitele Hagada de Pesah la istoria particulară a fiecărui kibuț).
  În lume au existat și continuă să existe unele grupuri mai mari sau mai mici de evrei care s-au convertit în diverse circumstanțe la alte religii. De exemplu maranii (marranos) sau așa-numiții „conversos” sau "noii creștini", din Peninsula Iberică, care, pentru a nu fi expulzați, au consimțit să primească botezul în rit romano-catolic, unii din ei doar în mod formal. Evrei adepți ai autoproclamatului Mesia Șavtai Țvi (Shavtay Tzvi) din Imperiul Otoman au fost nevoiți să treacă în cele din urmă la Islam și au creat așa numita comunitate „dönme”.


  Cunoscute în istorie sunt și cazurile evreilor convertiți la Islam (Jadid al-Islam „Noii musulmani”) din Mashhad în Iran și ale așa-numiților falașmura, convertiți la creștinismul monofizit în Etiopia. În Israel există grupuscule de evrei „mesianici” (adică creștini) aparținând unor rituri creștine protestante al căror cult îl practică în limba ebraică, păstrând și unele simboluri și sărbători din iudaism.


  Din punct de vedere rasial și etnic, în ciuda tendinței relativ restrânse la misionarism și prozelitism, evreii sunt, ca și multe alte popoare, eterogeni. În cursul istoriei, fiind și dispersați în regiuni foarte diferite, au cunoscut în mod evident (mai ales înainte de răspândirea creștinismului și a Islamului) perioade de amestec prin prozelitism, atât în Europa, cât și în Africa, Caucaz și Asia (de exemplu cazuri de convertire la iudaism în Italia și în peninsula iberică, hazarii, unele triburi berbere și arabe, populații etiopiene, din Asia centrală, India, etc.).


  După emancipare, în societatea modernă, evreii au cunoscut procentaje crescânde de asimilare de diverse grade, precum și creșterea ponderii familiilor mixte.
  Antisemitism  Existența evreilor ca minoritate etnică și religioasă care refuza să se asimileze și să renunțe la religia, cultura și obiceiurile naționale evreiești s-a lovit, de-a lungul istoriei, de ostilitatea reprezentanților religiilor majoritare, creștine, dar uneori și a cultelor idolatre sau islamic, ceea ce a dus uneori la masacre, pogromuri, campanii de convertire forțată și expulzări în masă, legislații restrictive și discriminatorii împotriva evreilor. Autoritățile religioase și laice ale popoarelor majoritare au impus evreilor un statut inferior, uneori exercitând presiuni asupra lor ca să-i determine să se asimileze[37]. Guvernanții i-au exploatat pe evrei economic (impozite suplimentare) și le-au interzis exercitarea mai multor meserii, împingându-i spre îndeletniciri și meserii cu statut social inferior sau interzise enoriașilor religiei populației majoritare (de exemplu cămătăria)  „Evreii însă nu doreau să aibă de-a face cu paulinismul. Ei rămăseseră la opinia că poate exista un singur Dumnezeu. Doctrina lui Pavel a devenit doctrina oficială a creștinătății ne-evreiești. Pavel s-a răzbunat sângeros pe încăpățânarea evreilor, o răzbunare care nu și-a pierdut din puteri nici în ziua de azi. Atunci când el, contrar promisiunii sale făcute în Ierusalim, a predicat în sinagoga din Corint iar pe evreii care nu voiau să-i accepte învățătura i-a blestemat: `Sângele vostru să cadă asupra capului vostru; eu sunt curat. De acum încolo, mă voi duce la Neamuri.` (Faptele Apostolilor 18:6) Acest blestem a dus, prin intermediul Bisericii și mai ales al Bisericii Catolice, până la marea exterminare. Drumul către Damasc duce direct la Auschwitz.


  Evreii și mișcările de protest și revoluționare  Statutul discriminatoriu impus evreilor din Europa, prigonirea lor economică, politică, administrativă, culturală și religioasă au întreținut la evrei sentimente de nemulțumire. Pe acest substrat, după emancipare (ieșirea din ghetouri), deseori tineri evrei au fost tentați să se alăture mișcărilor revoluționare din rândul popoarelor în cadrul cărora trăiau, și să participe la încercările de schimbare a regimurilor politice și sociale cu speranța că un nou tip de societate și de guvernare le vor oferi o viață mai echitabilă și mai onorabilă. Din aceste motive au fost mulți evrei care au privit cu simpatie Marea Revoluție Franceză și revoluțiile de la 1848, însuflețite de lozincile de „Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Din aceleași motive au fost mulți evrei și printre revoluționarii liberali, socialiști, social-democrați, comuniști și anarhiști, printre activiștii sindicaliști, feminiști, și pentru drepturi civile ale minorităților etnice, rasiale, sexuale și ale altor pături oprimate.


  În general, minoritatea evreiască s-a divizat în trei grupări principale, cu ponderi diferite în state diferite:
  Religioșii (habotnicii), păstrători cu strictețe a regulilor impuse de religia iudaică și cu marcate tendințe de separatism de celelalte grupări;  Emancipații, intelectualii, încadrații în tot felul de activități publice, în funcție de libertățile acordate de regim, clasa muncitoare/proletară, activiștii în economie (de la băcănie la mari întreprinderi financiare), etc., cu vederi politice liberale, sau conservatoare, de centru;


  Sionismul
  După consultări cu fruntași sioniști și discuții pe acest subiect în cabinetul britanic, a fost publicată, la 2 noiembrie 1917, Declarația Balfour care recunoaște legătura istorică între poporul evreu și Țara Israel și promite că Marea Britanie va sprijini așezarea evreilor în Palestina, care trebuie să devină căminul național al poporului evreu
  La 24 iulie 1922, Consiliul Ligii Națiunilor a recunoscut legătura între poporul evreu și Palestina și a acordat Marii Britanii un mandat de guvernare a Palestinei cu scopul de a dezvolta un cămin național pentru poporul evreu.
  .......................
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 4:53 am

  Cam sumara prezentae si cu multe falsificari istorice.Sper ca stiti ca mai existta in lume pe langa Israel,inca un stat evreiesc!stat recunoscut e ONU!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 6:06 am

  Lisih a scris:Cam sumara prezentae si cu multe falsificari istorice.Sper ca stiti ca mai existta in lume pe langa Israel,inca un stat evreiesc!stat recunoscut e ONU!

  Bineinteles ca este cam sumar.Ai destul loc pentru a veni tu cu completari. Unde crezi ca sunt informatii "false" poti veni cu informatii adevarate. Si poate le si argumentezi.
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 7:36 am

  Mi-ar trebui mult timp sa analizez in scris fiecare eroare.Dar fac doar o atentionare la razboaiele cu romanii care au fost 5
  !.Marea Revoltă a Evreilor;67-73
  II.războiul Kitos, 115-117
  III>revolta lui Bar Kokhba, 132-135.
  IV.războiul (revolta) evreilor contra lui Gallus, 351
  V.revolta evreilor contra lui Heraclius, (613).
  Asta da o alta perspectiva migratiei evreiesti,si explica de ce in jurul salonicului a existat o poulatie evreiaqsca cu puritte genetica si lingvistica.Apoi nu se face mentiune cum am zis de al doilea stat evreiesc cu limba oficiala idis.In prezent in lume sunt doua state evreiesti,cel cu limba idis avand un teritoriu mult mai mare ca Israelul!
  cand am timp voi arata multe erori!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 7:44 am

  Ma rog .....
  Imi poti spune tu asa din cunostintele care le ai : Ce este de fapt un evreu ?
  Pentru ca pe mine nu ma multumeste cu nimic tot istoricul asta de mai sus ,nu ma lamureste intr`un final
  cine sunt evreii sau ce sunt ei .
  Evreu te nasti ? Sau evreu devii ?
  Care din ele din punctul tau de vedere .Pentru ca daca iei lucrurile doar din punct de vedere istoric s`ar putea sa iti prinzi urechile pentru ca oricate informatii crezi ca ai tot nu ajungi la inceputuri .


  Parerea mea.


  Deci ?
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 8:11 am

  CINE SUNT EVREII ?

  Numarul evreilor in lume e foarte mic, intre 14 si 16 milioane, raspanditi in toatalumea, reprezentand numai cca. 0,02% din populatia mondiala. Cca. 6 milioane traiesc in Israel. Nu trece ziua ca sa nu apara in ziare un articol despre I srael sau evrei. de bine sau derau, evreii sant in centrul atentiei pe plan mondial.Evrei sunt o intrebare istorica invelita intr-o enigma.

  SUNT UN GRUP APARTE.CONTRIBUTILE LOR PE PLAN MONDIAL INTREC CU FOARTE MULT NUMARULLOR CA POPULATIE.

  Sunt din cele mai vechi populatii, dar au dat nastere la un stat nou. Sa intelegi pe evrei,inseamna sa intelegi istoria civilizatiei vechi si contemporane.De mii de ani lumea a avut o relatie de "te iubesc/te urasc" cu evreii. Poate ceva mai multaura decat iubire. dealungul miilor de ani evreii au fost injurati, busculati, condamnati, exilati,pedepsiti, batuti si omorati, mai ales omorati. de aia sunt numai intre 14 si 16 milioane inlume. Luand in consideratie vechimea acestui popor, ar trebui sa aibe o populatie de catevasute de milioane. si aici ajungem la punctul cel mai remarcabil al evreilor.... faptul ca maiexista.

  Evreii au reusit sa faca cea ce nici o natiune, nici un imperiu, nu a reusit in istoria omenirii -sa faca istorie dar sa nu devina istorie .Evreii au trecut prin istorie trecand in drum prin Egiptul faraonilor, imperiul mesopotam,imperiul persan, Grecia, imperiul roman, imperiul austro-ungar, imperiul otoman turc, prinhitlerism, comunism, islamism, Majoritatea acestor imperii le gasim in cartile de istorie, iareu, un evreu, sunt, exist, traiesc, fac parte din viata moderna, si ajung sa va povestesc despreacest fenomen absolut unic...existenta evreilor in istorie.

  Mark Twain, marele scritor american scria "totul este mortal, dar nu evreii. toate forteledispar, dar nu evreii. care este secretul imortalitatii evreiesti ?".Mark Twain a intrebat, dar nu avea un raspuns.Un mare rabin, rabbi Shneerson, rabinul miscarii hasidice Lubavich/Habad, a spus ca unmotiv e ca de fapt sunt numai doua feluri de evrei si anume ...EVREI RELIGIOSI SI EVREICARE INCA NU SUNT RELIGIOSI.

  Zece ani dupa infiintarea noului Israel , o criza politica a aparut in Knesset, parlamentulisraelian. Knessetul deabia a creat o noua lege care se numea "LEGEA INTOARCERII".Aceasta lege garanta cetatenie automata la orice evreu care venea sa traiasca in I srael. dar auitat sa explice cine este considerat evreu. Inchipuiti-va, ca in sfarsit, dupa 2000 de ani, incare evreii au supravietuit istoria, in sfarsit, pot sa se intoarca acasa si se pune intrebarea"cine e evreu ? ".

  Dupa multe discutii au ajuns pe 20 iulie 1958 la urmatoarea formula : "ori si cine declara,fiind cinstit, ca sunt evrei, si nu declara ca au o alta religie, sa fie inregistrati ca evrei ". cualte cuvinte e deajuns sa te declari evreu si vei fi recunoscut ca evreu. Dar cum poate unguvern sa stie ca declaratia este corecta ,adevarata, legal vorbind, daca inca nu s-a ajuns la odefinitie legala exacta asupra intrebarii :"cine este evreu".

  Observati ca vorbim de legalitateguvernamentala si nu de parerea religiei privind acest subiect.

  In 1960, Curtea Suprema a incercat sa clarifice :" in ceea ce priveste legea de intoarcere, unevreu, este o persoana nascuta dintr-o mama evreica, sau s-a convertit la religia evreiasca, sinu are nicio alta religie".Curtea Suprema a ales in fond sa sublinieze legea religioasa care recunoste un evreu daca areo mama evreica. dar aceasta lege care recunoaste cine este evreu este legea ortodoxa. si in Israel pana acum numai legea ortodoxa este recunoscuta. pentru ca dupa judaismul reformist,ori si ce parinte este admis ca sa se determine cine este evreu.

  Dar judaismul reformat nu arestatut legal in Israel. Asta inseamna ca intrebarea "cine este evreu", este un subiect dediscutie si in judaismul modern, dar fara rezolvare imediata.Dar Curtea Suprema deasemenea a amintit "si convertiti". Convertiti de cine ?. Judaismulortodox are standarde grele si este singurul recunoscut in Israel . Exista si convertireconservatoare si reformata, mai ales in USA si Canada ,. dar nu sunt recunoscute in Israel.

  Convertitii prin sistemul ortodox trebuie sa invete un an sau mai mult, si sa-si ia obligatia satraiasca o viata evreiasca, celebrand sabatul si toate sarbatorile si sa tina legile de kashrut incasa si in afara casei. In cazul barbatilor, sunt obligati sa aiba circumcizia iar femeile trebuiesa intre in MIKVEH, o baie rituala care a fost copiata de crestinism cu anumite schimbari sise cheama botezul.EVREI NU SUNT O RASA !

  Nu se poate zice ca evreii au cu totii aceiasi genetica. Hitler a incercat sa dezvolte ideia caevreii sunt o rasa , dar nu este corect. Dealfel antropologtii zic ca o rasa evreiasca nuexista.cu toate ca la inceput evreii si-au inceput dezvoltarea istorica pe langa MareaMediterana. Erau insa 12 triburi diferite,si emigratia in multe tari ale globului,a duscaracteristici fizice multiple, din cauza fuziunii cu alte rase pe unde au trait.

  Evreii au acceptat de la inceput convertiti sinceri, o alta sursa de amestec de rasa. e clar ca fizic vorbind, unevreu roman, etiopien, american, indian, marocan, yemenit, etc., sunt diferiti genetic diferita.Povestea lui Ruth este o demonstratie remarcabila a faptului ca evreii au imbratisat cu multacaldura pe cei care in mod voluntar au ales sa devina evrei. Ruth, dupa traditia evreiasca, era oprintesa moabita., .ea s-a casatorit cu un evreu. deci existau inca din timpul bibliei casatoriimixte. ea a devenit o evreica si unul din urmasii ei a fost regele David. ori, dupa traditiaevreiasca, din urmasii regelui David va veni Messiah.

  Deci uite un exemplu printre multe altele, ca evreii nu sunt o rasa unica, mai curand oamestecatura de raseDupa revolutia franceza, Napoleon vroia sa dea evreilor drepturi egale cu ceilalti cetatenifrancezi.dar o ideie il deranja: oare este posibil sa se considere evreii ca francezi, cand ei,evreii, cred ca poseda o alta nationalitate ? .

  Ca sa raspunda la aceasta intrebare , Napoleon aconvocat un "SANHEDRIN", o adunare evreiasca de 70 de persoane, caruia Napoleon le-apus mai multe intrebari.(SANHEDRI N, ERA CURTEA SUPREMA EVREIASCA INTIMPURILE BIBLICE, LA CARE PARTICIPAU 70 INTELEPTI BATRANI, DAR CAREA DISPARUT DUPA DISTRUGEREA TEMPLULUI. NAPOLEON A ADUNAT 70 DERABINI DIN CEI MAI IMPORTANTI LA TIMPUL SAU).

  Uite intrebarile lui Napoleon:
  --in ochi evreilor, francezii sant socotiti ca fratii lor ?
  --sunt francezii socotiti straini ?
  --oare evreii nascuti in Franta, recunoscuti ca cetateni francezi, socotesc Franta ca tara lor ?
  --oare sunt evrei obligati sa apere Franta in caz de razboi. ?
  --oare sunt obligati sa se conformeze legile codului civil ?


  Raspunsul a fost:--nu exista o natiune evreiasca. exista numai germani, francezi, englezi care sunt de religieevreiasca.--o natiune trebuie sa aibe pamantul lor si guvernul ei. Evreii au existat sute de ani farapamant sau guvern. In acest timp evreii au fost cetateni buni si loiali ori si unde au locuit.--daca un evreu vorbeste de natiunea evreiasca, nu se refera la notiunea populara in care esteutilizata. mai curand se refera la natiunea de responsabilitati mutuale, pentru unul sau altul.

  O natiune evreiasca se refera la o natiune de ideal, spirit, valoare si istorie comuna, si nu la olocatie geografica.de aia evrei pot sa fie americani si evrei, descriptiile se refera la doualucruri diferite.Noroc ca Napoleon nu stia ca rugaciunile evreiesti se termina cu fraza "la anul sa fim inJerusalem", sau fraza "daca uit Jerusalemul, sa-mi uit mana dreapta".POPORUL ALES ! NU! POPORUL CARE A ALES.Se zice ...ce curios este ca Dumnezeu a ales pe evrei....si raspunsul evreiesc este ....nu esteasa adevarat. evreii l-au ales pe Dumnezeu.

  In MIDRASH, care este o colectie de comentarii biblice, scrie ca Dumnezeu s-a dus la toatenatiunile lumii si i-a intrebat daca accepta sa primeasca legile sale. Fiecare popor a intrebat dedetalii. cand li s-a explicat ca este vorba de legi legate de furt, adulter , omoruri, etc. ei aurefuzat legile si.numai evreii le-au acceptat. ASTA, ZIC RABINII, FACE POPORULEVREU NU POPORUL ALES, MAI DEGRABA, POPORUL CARE A ALES.AU EVREII CREDINTA SIMILARA ?

  Un evreu este naufragiat pe o insula pustie. Dupa 20 de ani este salvat. Spre mirareasalvatorilor, evreul si-a construit doua sinagogi; de ce ? la una se ducea sa se roage si in adoua nu intra niciodata. Dintotdeauna erau divergente de pareri despre totul intre evrei,inclusiv in ce priveste credinta religioasa.Ortodoxul crede ca legile au fost date de Dumnezeu lui Moise, biblia este divina, si toatelegile trebuie pastrate integral, fara exceptie.

  Evreul reformat, nu crede ca biblia este divina. si crede ca legile pot fi adaptate la viatamoderna, adica schimbate.Evreul conservator se va gasi intre ortodox si reformat.In timp ce ortodocsii si conservatorii adera la legea ca un evreu are o mama evreica,reformatorii accepta ca un evreu e evreu daca are un tata evreu sau o mama evreica.Evrei reconstractionisti, sunt interesati de cultura evreiasca.ei cred ca oameni sunt divini.Si sunt si evrei ateisti. ei vor declara : bunicul a fost ateist, tata a fost ateist, eu sunt ateist, SI CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU, si copii mei vot fi ateisti.

  Cine are dreptate ?Doi evrei sunt in proces in fata unui rabin. Rabinul asculta pe primul si zice ca are dreptate.La fel cu al doilea. Cineva intreaba : rabai, cum pot amandoi sa aibe dreptate,. si rabinul raspunde...si tu ai dreptate.Judaismul accepta pe toti evreii .un evreu ramane evreu, .indiferent ce greseala sau crimaface, ramai evreu. chiar daca faci o eroare de credinta.  Deci un evreu este un evreu fara conditi. .e cineva care accepta religia evreiasca. fie istoric,biologic sau o accepta printr-un act voluntar de convertire. Un evreu este cineva care acceptasa faca parte din destinul evreiesc.YOUR PEOPLE ARE MY PEOPLE, YOUR GOD IS MY GOD ......POPORUL VOSTRUESTE POPORUL MEU, DUMNEZEUL VOSTRU ESTE DUMNEZEUL MEU.DECI....
  --nu este usor sa dezbatem cuvantul "evreu". discutia continua in Israel.
  --evreii nu sunt o rasa, o natiune si nu au fost alesi, au ales.
  --evreii cred in Dumnezeu, dar se folosesc de drumuri diferite de a ajunge la el.
  --un evreu ramane evreu, indiferent de drumul pe care il urmeaza
  --cine nu este de acord cu mine, dupa toate probabilitatile ca este evreu

  Smile
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 5:49 pm

  Iar vii cuinexactitati.istorioara cu cei2 evrei si rabinul la judecata este falsa.In fapt este o intamplare adevarata din lumea musulmana.Nastratin Hogea a existat cu adevarat ,si la un momet dat ajunge Kadiu si vin doi la judecata etc.Iar intrebarea cum pot avea amandoi dreptate o pune fiul luiNastratin!
  Hitler era evreu.bunicul lui Hitler era evreu practicant .Deci mama era evreica.iar la evrei calitatea de evreu se atribuie in descendenta dupa mama..
  Talmudul nu respecta Biblia evreiasca si nici legealui Moise.De aceea nu exista in romaneste o traducere integrala si imi pare ca nicaieri nu este tradus integral!
  Tu o gramada de chesti ,unele false si altele partial false si apoi zici ca trebuie iscutate.dar tu trebuie sa iei intai fiecare pasaj si sa il argumentezi!preferi insa sa te dai cunoscator cu copy din alta parte.Arata ce esti in stare sa gandesti!


  Cum vrei sa discutam cinstit daca umblii cu smecherii vanand imaginea?
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 6:00 pm

  Smile


  Pai eu nu am studiat in nici un sanctuar subteran ca sa am acces la invataturi exacte ca si tine si nu am avut nici invatatori de renume.
  Dar eu le mai si scriu special ca imi arati tu cam unde ce si cum e gresit .


  De ce nu vii tu cu argumente ? Daca tot latri atat si imi spui ca nu e adevarat ,dovedeste`mi ca nu este asa .
  Trebuie sa te cred pe cuvant ? Tu imi spui ca este fals si eu trebuie sa te cred pe cuvant ?


  Dovedeste`mi ca este fals mai Gheara .


  Nu prea intelegi ce fac eu pe aici dar...sper sa o faci intr`un final. Smile


  Uite cum facem ,poate iti vine mai usor asa ,ca vad ca si tu tragi matza de coada si nu spui mai nimic in afara faptului ca nimic din ce sta scris nu ok .
  Spune`mi tu ce este un evreu ? Care este originea acestor oameni ? Din cine se trag ei ...etc.


  Hai lamureste`ma ,ca nu imi este deajuns sa imi spui ca sunt inexactitati,Cand spui asta trebuie sa arati contrariul.
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 10:50 pm

  esti fara bun simnt!De vreme ce ai un calculator si o retea net la dispozitie ,verifica si singur ce tampenii ai ales sa dai copy!deci nu e vorba de ce stiu eu ci de ifosele tale de mare postator.Si fara mine,deca ai bunavointa sa cauti pe net vezi ca ai gresit.Dar tu de abia te abtii sanu explodezi pt ca eu te contrazic.Daca tu singur nu vrei sa iti faci o cultura generala corecta ,la nivel mediu e problema ta.Este stiut ca cei ce pierd mult timp iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinfata calculatorului,devin mai putin inteligenti ca manifestare din comoditate.Asta pt ca creierul lor se obisnuieste sa capete informatiia gata prelugrata ,,iar daca trebuie a faca efortul de a o prelucra intreaba despre moierea pesmetilor.Voi mai continua aici doar daca dovedesti ca stii cat decat ceva stiinta .voi incepe cu matematicaeu iti voi cere sa tratezi scurt o tema de matematica civilizatiei tale.Daca o expui corect,eu iti voi trata aceasi tema in matematica heraclidica si vei fi informat in ceea ce toti savantii civilizatiei tale cauta.


  Care sunt determinarile rexultate din definirea unui punct in plan.conditie:trebuie sa fie distincte!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 11:08 pm

  Lisih a scris:esti fara bun simnt!De vreme ce ai un calculator si o retea net la dispozitie ,verifica si singur ce tampenii ai ales sa dai copy!deci nu e vorba de ce stiu eu ci de ifosele tale de mare postator.Si fara mine,deca ai bunavointa sa cauti pe net vezi ca ai gresit.Dar tu de abia te abtii sanu explodezi pt ca eu te contrazic.Daca tu singur nu vrei sa iti faci o cultura generala corecta ,la nivel mediu e problema ta.Este stiut ca cei ce pierd mult timp iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiinfata calculatorului,devin mai putin inteligenti ca manifestare din comoditate.Asta pt ca creierul lor se obisnuieste sa capete informatiia gata prelugrata ,,iar daca trebuie a faca efortul de a o prelucra intreaba despre moierea pesmetilor.Voi mai continua aici doar daca dovedesti ca stii cat decat ceva stiinta .voi incepe cu matematicaeu iti voi cere sa tratezi scurt o tema de matematica civilizatiei tale.Daca o expui corect,eu iti voi trata aceasi tema in matematica heraclidica si vei fi informat in ceea ce toti savantii civilizatiei tale cauta.


  Care sunt determinarile rexultate din definirea unui punct in plan.conditie:trebuie sa fie distincte!


  Gheruta draga ai cale lunga de batut pana sa ma vezi explodand.
  Nu imi dau drumul asa cu una cu doua..........la nervi Smile

  Ma amuzi draga IRBESTRA.
  Ce cauti aici .,nu te mai simti bine pe alte forumuri ?


  Schimba tonul si atitudinea ca nu ma impresionezi deloc. Sincer.
  Spune ce ai de spus,critica orice cuvant,idee ,pe care o citesti pe aici ,ca nu ma deranjeaza.


  Oricum,nu poti dovedi nimic din ceea ce spui .Tu informatiile de unde le ei ?
  Cum iti dovedesti tie ca ca ale lucruri sunt mai adevarate decat altele ?
  Trimite`ma si pe mine la o sursa buna ...Sau tu esti sursa ?
  Daca tu esti sursa ....ma bucur sa te am in preajma.


  Sa iti mai spun ceva : Imi esti draga


  Nu sunt deloc inteligent,cu matematica sunt la pamant...in afara faptului ca iubesc mult ,nu stiu ce calitati am ca sa te dau pe spate .
  Si inca ceva Ionela draga ,concentreaza`te doar pe ce gasesti scris aici nu pe persoana mea. ok ? Smile
  Un gram de adevar venit din partea oricui este binevenit.Cu atat mai mult de la tine .
  Deci daca poti contribui cu ceva pentru indreptarea erorilor scrise,de mine sau de altii ,eu ma bucur.


  Ultima editare efectuata de catre thats_life in Vin Dec 07, 2012 3:40 am, editata de 2 ori
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 11:18 pm

  Ce eroare!tu esti superficial!Irbestra este o mare luptatoare de de vreo23 de ani,catr ne-a intretinut si crescut pe noi scand am ramas singure.Nimeni dintre noinu se ridica la valoarea ei!.Dar eii ii suntem toate recunoscatoare pt ca ne-a invata sa fim ceea ce suntem.Irbestra este o ayala de valoarea divelor din USA.Irbestra are pentoful ei de luptatoare.toate am vrea sa fim ca ea,dar tu faci ironie ca sarazi ca nu pot si zici ca sunt.nu e nimic,au fost si altii care m-au insultat sperand sa ma loveasca in vulnerabil.Dar nu conteaza Eu sunt GHEARA si nu ma raneste nimeni!dar urerea pe care ai vrut sa o curgi in sufletul meu ca neputinta,intoarca-se peste capul tau si casa ta inmiiit!
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 11:21 pm

  Adevarul este ca nu prea umblu p forumuri si nu imi explc de ce m-a atras forumul asta cu 4 membrii si uitat de lume.Dar eu sunt Gheara si voi intelege curad!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 11:23 pm

  Lisih a scris:Ce eroare!tu esti superficial!Irbestra este o mare luptatoare de de vreo23 de ani,catr ne-a intretinut si crescut pe noi scand am ramas singure.Nimeni dintre noinu se ridica la valoarea ei!.Dar eii ii suntem toate recunoscatoare pt ca ne-a invata sa fim ceea ce suntem.Irbestra este o ayala de valoarea divelor din USA.Irbestra are pentoful ei de luptatoare.toate am vrea sa fim ca ea,dar tu faci ironie ca sarazi ca nu pot si zici ca sunt.nu e nimic,au fost si altii care m-au insultat sperand sa ma loveasca in vulnerabil.Dar nu conteaza Eu sunt GHEARA si nu ma raneste nimeni!dar urerea pe care ai vrut sa o curgi in sufletul meu ca neputinta,intoarca-se peste capul tau si casa ta inmiiit!


  Vai ! Nu pot sa cred ca esti incapabila sa intelegi aluzia mea .
  Nu era nici o ironie in faptul ca ti-am spus IRBESTRA .
  Era o aluzie la participarea ta pe alte forumuri .
  O aluzie la faptul ca nu stiu ce tot vrei ce tot cauti .


  Nu te supara asa usor .
  Te asigur ca blestemul asta al tau nu te scade cu nimic in ochii mei .Imi esti la fel de draga .


  Ultima editare efectuata de catre thats_life in Vin Sept 14, 2012 11:30 pm, editata de 3 ori
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 11:25 pm

  Lisih a scris:Adevarul este ca nu prea umblu p forumuri si nu imi explc de ce m-a atras forumul asta cu 4 membrii si uitat de lume.Dar eu sunt Gheara si voi intelege curad!


  Te-am atras eu .E ceva la nivel spiritual care ne-a unit. Deci eu zic ca se merita Smile
  Uitat de lume nu este .Nestiut de lume,poate.E un forum care este activ de foarte putin timp .
  Si nu uita un lucru : unde e multime e si multa prostie.


  Alergarea dupa zeci de membri pe forum nu ma pasioneaza in nici un fel . Smile
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 11:36 pm

  va trebui sa iti demonstrezca nu poate un european sa atraga spiritual o fiinta libera a ;ui Io!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Sept 14, 2012 11:42 pm

  Lisih a scris:va trebui sa iti demonstrezca nu poate un european sa atraga spiritual o fiinta libera a ;ui Io!


  OK.Astept demonstratia.


  Sau daca iti vine mai bine hai sa spunem ca Cel ce este deasupra tutror celor ce exista a facut ca noi se ne intalnim aici.Deci nimic nu este fara sens, fara rost.
  Ce zici ,esti de acord ? Smile
  Banuiesc ca nu ,asta inseamna manipulare din partea Lui si nu prea merge pentru ca tu esti o fiinta libera .
  Acum mai depinde si de ce sens ii dai tu acestei expresii de fiinta libera.


  De unde stii ca sunt european ? Smile Poate ca nu sunt.
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Vin Sept 14, 2012 11:48 pm

  Singura demonstratie credibila ar fi sa nu mai intru aici!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Sam Sept 15, 2012 12:09 am

  Lisih a scris:Singura demonstratie credibila ar fi sa nu mai intru aici!


  E prea tarziu .Esti deja aici .Pentru mine de deajuns .Lucrurile s-au intamplat deja .
  Si tu catalogezi puterea spirituala a unui om in functie de zona geografica ? Smile
  Nu crezi ca dincolo de natie,religie,dincolo de locul nasterii ,zona geografica si alte lucruri pe care tot punctezi tu,nu crezi ca suntem aceleasi fiinte spirituale ,ca suntem la fel ,ca nimic nu ne diferentiaza ?
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Sam Sept 15, 2012 2:29 am

  bred ca trebuie demonstrat !!!!!Va doresc mai multa sagacitate!!!!!!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Sam Sept 15, 2012 3:23 am

  Lisih a scris:bred ca trebuie demonstrat !!!!!Va doresc mai multa sagacitate!!!!!!

  Multumim :-)


  Chiar sperai ca o sa te rog sa ramai ? :-)
  avatar
  Lisih

  Mesaje : 68
  Puncte : 70
  Reputatie : 2
  Data de inscriere : 02/09/2012
  Varsta : 22
  Localizare : Shielia

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Lisih la data de Sam Sept 15, 2012 4:27 am

  NU!
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Sam Sept 15, 2012 4:34 am

  Lisih a scris:NU!
  Cred ca nu sperai .
  Dar ma gandesc ca poate ti-ai dori sa te rog sa ramai .Eu asta simt.
  Daca te-as ruga sa mai ramai ai ramane ? Smile


  Pana la urma ai descoperit ce te-a atras la acest forum ...de ai poposit un pic aici ?
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Sam Sept 15, 2012 7:57 am

  Lisih a scris:esti fara bun simnt!De vreme ce ai un calculator si o retea net la dispozitie ,verifica si singur ce tampenii ai ales sa dai copy!deci nu e vorba de ce stiu...

  Deci pana la urma ideea e ca nu stii sa imi spui mai nimic despre evrei. Si nu vroiam sa stiu date istorice ci lucruri la nivel spiritual.
  Dupa cum sta scris "Nu toti cei ce se coboara din Israel sunt Israel.Nu toti cei ce se trag din Avraam sunt Avraam"

  Deci...nu stii.
  Altfel nu ai avea o reactie de genul asta.

  :-)

  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Vin Dec 07, 2012 3:40 am

  Sunt multe motive pentru care evreii sunt urati, dar toate se rezuma la unul singur: evreii nu functioneaza conform functiei lor. Este un punct interior de Lumina, care exista in acest grup, de natura mistica, care nu poate fi acceptat si inteles de altii. Evreii au ceva care ii face diferiti de restul natiunilor lumii, si asta este ceva care se simte instinctiv.


  Evreii nu sunt un popor inferior ci unul special. Pe de o parte, ei au dat toate religiile celorlalte natii. Stramosii evreilor sunt zeitatile pe care celelalte popoare le venereaza. De exemplu ei deseori isi numesc preotii Iacob si le dau alte nume vechi evreiesti.

  Pe de alta parte, in ciuda faptului ca religia a fost luata de la evrei, ei inca se incapataneaza si nu vor sa recunoasca modificarile pe care popoarele lumii i le-au facut. Se pare ca evreii incearca sa dovedeasca prin insasi existenta lor ca ei sunt corecti, in timp ce ceilalti, nu. Lumea nu poate distruge evreii pana cand celelalte natiuni nu accepta ca sunt beneficiarii lor spirituali. Dar trebuie sa accepte de buna voie si nu fortat, si fara sa ramana in afara a toate acestea.


  Si, daca evreii nu accepta ceea ce popoarele lumii vor, atunci religiile lumii, lumea lor actuala si viitorul pe care si l-au imaginat pentru ei nu valoreaza nimic. Asta inseamna ca tot ceea ce aceste natiuni au inventat pentru ei in ceea ce priveste lumea viitoare trebuie sa fie eronat, atata timp cat exista evrei.
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de thats_life la data de Joi Ian 17, 2013 4:11 am

  Problema identităţii de evreu este complexă.
  Evreii şi neevreii se ocupă cu această întrebare
  care a rămas fără un răspuns clar. Care este oare însemnătatea
  acestor termeni: evreu, , Israel, fiu al lui Avraham, termeni care
  descriu popor, naţionalitate, grup etnic ?

  Continut sponsorizat

  Re: Evreii ! ! !

  Mesaj Scris de Continut sponsorizat


   Acum este: Mier Ian 16, 2019 5:59 pm