La capatul drumului catre tine...ma vei gasi pe mine !

Bine ati venit !

Cuvinte-cheie

Ultimele subiecte

» Jurnal thats_life ( eddy)
Lun Dec 15, 2014 1:35 am Scris de thats_life

» Suntem in aceeasi barca !
Vin Dec 12, 2014 7:03 pm Scris de thats_life

» Despre Biblie !
Mar Dec 02, 2014 11:55 am Scris de thats_life

» Omul in afara trupului
Lun Aug 11, 2014 11:47 am Scris de thats_life

» Egoismul !
Lun Iun 30, 2014 9:13 am Scris de thats_life

» BINELE SI RAUL SUNT EVALUATE DE ACTIUNILE INDIVIDULUI FATA DE SOCIETATE
Sam Apr 12, 2014 11:20 am Scris de thats_life

» Despre iubire !
Mar Feb 25, 2014 10:36 pm Scris de thats_life

» O singura inima,o singura minte.
Mar Feb 04, 2014 8:08 pm Scris de thats_life

» Echilibru : Lumea materiala- Lumea spirituala
Lun Ian 20, 2014 7:43 pm Scris de thats_life

Parteneri

forum gratuitConectare

Mi-am uitat parola


  BINELE SI RAUL SUNT EVALUATE DE ACTIUNILE INDIVIDULUI FATA DE SOCIETATE

  Distribuiţi
  avatar
  thats_life
  Admin
  Admin

  Mesaje : 493
  Puncte : 784
  Reputatie : 18
  Data de inscriere : 12/07/2012
  Localizare : Daca ma cauti..ma vei gasi in inima ta !

  BINELE SI RAUL SUNT EVALUATE DE ACTIUNILE INDIVIDULUI FATA DE SOCIETATE

  Mesaj Scris de thats_life la data de Sam Apr 12, 2014 11:20 am

  Inainte sa analizam corectarea raului la specia umana, trebuie sa determinam mai intai valoarea acestor termeni abstracti, bine si rau. Atunci cand definim o actiune sau o caracteristica drept buna sau rea, ar trebui sa clarificam cui ii este benefica acea caracteristica sau acea fapta.

  Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa cunoastem temeinic valoarea proportionala dintre individual si colectiv, dintre individualul si colectivul in care traieste si din care se hraneste individul, atat in materie, cat si in spirit.

  Realitatea ne arata ca nu exista dreptul de a exista pentru un individ izolat, fara a avea in jurul sau un numar suficient de oameni care sa il serveasca si sa il ajute sa isi satisfaca nevoile. Ca urmare, o persoana este nascuta de la bun inceput pentru a duce o viata sociala. Si fiecare individ din societate e ca o roata, care e legata cu mai multe alte roti, puse intr-o masinarie. Si aceasta roata nu are libertate de miscare in sine si de la sine, ci continua sa se miste cu miscarea celorlalte roti, intr-o anumita directie, pentru a da masinii calificarea de a isi efectua rolul general.

  Iar daca exista o stricaciune la roata, atunci stricaciunea nu este evaluata in legatura cu roata in sine, ci in conformitate cu serviciul si rolul sau in legatura cu intreaga masinarie.

  Iar la subiectul nostru, beneficiul pe care il are fiecare persoana, in colectivul sau, este evaluat nu conform propriului sau caracter bun, ci conform serviciului sau catre public. Si invers – apreciem caracteristica de rau a fiecarui individ numai in funcie de raul pe care il face publicului, in general, nu prin valoarea individuala a persoanei.

  Aceste lucruri sunt foarte clare, atat din perspectiva adevarului pe care il contin, cat si din perspectiva binelui pe care il contin. Asta pentru ca ceea ce se gaseste in colectiv este doar ceea ce se gaseste in individual. Iar beneficiul colectivului este beneficiul fiecarui individ: cine face rau colectivului, isi ia partea de rau, iar cine aduce beneficii colectivului isi ia partea de beneficii, caci indivizii sunt parti ale intregului, iar intregul nu valoreaza in niciun fel mai mult decat suma tuturor indivizilor sau.

  Astfel, se pare ca atat colectivul, cat si individul sunt unul si acelasi. Iar individul nu este ranit din cauza inrobirii sale fata de colectiv, caci si libertatea colectivului si libertatea individului sunt una si aceeasi. Si luand parte la bine, iau parte si la libertate.

  Astfel, caracteristicile bune si caracteristicile rele, faptele bune si faptele rele sunt evaluate numai in functie de beneficiul publicului.

  Desigur, cuvintele de mai sus sunt valabile daca toti indivizii isi executa rolul fata de public, in deplinatatea sa si daca primesc nimic mai mult decat merita si nu iau mai mult decat partea prietenilor lor. Dar daca o parte a colectivului nu se comporta corespunzator, se dovedeste ca aceasta nu numai ca este daunatoare pentru colectiv, dar isi face rau si ei insesi.

  Nu vom discuta mai departe despre ceva ce este cunoscut tuturor, iar cele de mai sus sunt doar pentru a arata neajunsul, locul care necesita corectare, si anume ca fiecare individ va intelege ca propriul sau beneficiu si beneficiul colectivului sunt unul si acelasi lucru. Astfel, lumea va ajunge la corectarea sa completa.

   Acum este: Mier Ian 16, 2019 6:02 pm